Rusland geeft Oekrainse verkiezingen zetje

De Russische president Dimitri Medvedev haalde de afgelopen weken een aantal keer hard uit tegen de machthebbers in Oekraine. Er zou bewijs zijn dat Oekraine vorig jaar aan Georgische zijde heeft meegevochten tegen Rusland. Het Kremlin voert de druk op het buurland op. In Kiev is de verkiezingsstrijd losgebarsten

Met het kabbelende water van de Zwarte Zee op de achtergrond liet de Russische president Dimitri Medvedev in een ongekend harde videoboodschap weten dat hij het helemaal gehad heeft met de Oekrainse machthebbers. Hij laakte de marginalisering van de Russische taal en het onstaan van een ‘anti-Russisch sentiment’ in het buurland. ,,Met Oekraine hebben we niet zomaar een vriendschappelijke relatie, maar een broederlijke band”, liet Medvedev weten. Er valt volgens hem met de huidige regering in Kiev niet te werken.

Deze week beschuldigde Rusland Oekraine er ook nog eens van aan Georgische zijde te hebben gevochten tijdens de vijfdaagse oorlog met het land om Zuid-Ossetie. Tijdens de oorlog gondse het al van de geruchten van Oekrainse scherpschutters die het op Russische soldaten hadden gemunt. De Russisch openbaar aanklager heeft bewijzen in de vorm van Oekrainse uniformen, munitie en achtergelaten identificatie. In de Oekrainse pers doet defensiewoordvoerder Sergej Kuzmin de uitspraken af als propaganda. Volgens hem zijn Oekrainse troepen nooit in Georgie geweest.

En daarmee is het politieke seizoen voor de Oekrianse verkiezingen geopend. In janauri 2010 gaat het land naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Veel Oekrainers hebben het gevoel dat de Oranje Revolutie van president Joesjtsjenko ronduit is mislukt. Die crisis bracht het land op de rand van faillissement, de Europese Unie heeft haar interesse in Oekraine verloren en de politieke impasse met Rusland heeft een nieuw dieptepunt bereikt.

Viktor Janoekovitsj, de kandidaat die het in 2004 verloor van de pro-westerse Joesjtsjenko, scoort hoog in de laatste peilingen. Ook premier Joelia Timosjenko, de gewezen oranje-coalitiepartner die in 2006 brak met Joesjtsjenko, heeft haar zinnen gezet op het presidentschap. Timosjenko wist de gascrisis van begin dit jaar op te lossen door het met de Russische premier Poetin op een akkoordje te gooien.

De opmerkingen van Medvedev zijn een belangrijke kentering in de Russisch-Oekrainse betrekkingen. De afgelopen jaren speelde het Kremlin vooral mooi weer met het buurland. Er werd alleen onder de tafel druk uitgeoefend. Nu worden er ook diplomatieke maatregelen genomen. Medvedev kondigde aan voorlopig nog geen ambassadeur in Kiev te benoemen. Analisten wijzen er op dat het openlijk afrekenen van president Joetsjenko hem juist in de kaart kan spelen. Hoewel Joesjtsjenko slecht scoort in de peilingen is hij de enige kandidaat die zich openlijk distancieert van Rusland en een duidelijke pro-Europese koers vaart.

Zoals altijd speelt gas een belangrijke rol in het politieke conflict tussen beide landen. Rusland en Oekraine zijn van elkaar afhankelijk, Oekraine importeert bijna al haar gas uit Rusland en 80 procent van het Russische gas voor de Europese markt loopt via Oekrainse pijpleidingen. De wereldbank en verschillende Europese geldschieters hebben de afgelopen maanden Oekraine miljarden geleend om de gasrekeningen aan Rusland te voldoen. In ruil daarvoor wil de Europese Unie een grondige hervorming van de energie-infrastructuur in het land. Gazprom zag mede dankzij het conflict in Januari de nettowinst over het eerste kwartaal van 2009 met 62 procent verdampen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>