In speelstad Lviv is het EK voetbal ver weg

Terwijl het stadion in Donetsk er al staat en de burgemeester van Kiev hotels laat bouwen en bezig is de straatnamen naar het Engels te vertalen is er in de West-Oekrainse speelstad Lviv nog weinig van de voorbereidingen te merken. Het stadion is een bouwput. Dee aanhoudelijke politieke tumult zit de voorbereidingen voor het EK 2012 in de weg.

Terug naar de keet
Foto: Natalia Sergejeva, hier de complete reportage

,,Jullie zijn op de hoogte, toch? Vandaag komt de hoge pief uit Kiev”, laat een opzichter een ploegje vlechtwerkers uit Azerbeidzjaan weten. ,,Dus ruim je rommel hier wat op, gooi je sigarettenpeuken niet zomaar in het wilde weg en doe gewoon alsof je aan het werk bent!” De gazant uit Kiev blijkt de Oekrainse vice-premier Ivan Vasjoenik die afgelopen maandag een inspectiebezoek bracht aan de locatie waar volgens de orginele planning tegen het eind van het jaar een enorm voetbalstadion moet komen te staan. ,,Ik wil jullie gerust stelen”, laat hij de toegestroomde pers weten. ,,De situatie is slecht en er zijn veel fouten gemaakt. Maar we hebben er van kunnen leren en dat stadion gaat er komen.” Volgens de vice-premier gaat men de bouw deze maand nog hervatten en is met de UEFA afgesproken dat het stadion in de zomer van 2011 opgeleverd kan worden. De opzichter legt uit dat de bouw op dit moment stil ligt omdat het te koud is. ,,Je kunt niks met beton als het vriest. Wanneer het boven nul is gaan we weer aan de slag”.

Waardoor de vertraging precies is ontstaan is onduidelijk. Allerlei grote projecten in Oekraine liggen de laatste maanden stil, voornamelijk vanwege de aanhoudende politieke crisis. De verkiezingen aanstaande zondag moeten uitkomst bieden welke president de voorbereidingen voor het voetbalevenement in goede banen moet leiden. Andrej, een jonge bouwvakker die boven een vuurtje een paar worstjes kookt weet het allemaal nog niet zo zeker. ,,Als de presidentiele ploeg komt te veranderen zullen die opnieuw proberen het geld achterover te drukken. President Joesjtsjenko heeft alles al gestolen, en nu is de vraag die de rest mag meenemen, Joelia Timosjenko of Viktor Janoekovitsj.” Naar eigen zeggen verdient de bouwvakker zelf zo’n twee euro per uur. Azovinteks, het bouwbedrijf dat het project moet realiseren, was volgens vice-premier Vasjoenik niet goed genoeg voorbereid. ,,Maar we hebben nu Europese experts aan boord en ook de financiering is in orde, dat stadion komt er”.

Terwijl de overheid in de Oekrainse hoofdstad Kiev hard bezig de Oekrainse straatnaambordjes naar het Engels te vertalen, allerlei hotels laat bouwen en de infrastructuur onder handen neemt ontbreekt het aan vanalles in Lviv. Het vliegveld is niet meer dan een landingsbaan met een kleine vertrekhal. Openbaar vervoer richting het stadion ontbreekt, de dichtsbijzijndste bushalte ligt op zo’n drie kilometer lopen. Plannen voor de bouw van een trambaan en een snelweg zijn nog onduidelijk. UEFA-president Michel Platini liet vorige week weten dat de keuze voor Oekraine en Polen ‘riskant’ was. ,,Beide landen hebben geen ervaring in het organiseren van zulke grote evenementen. Het is een groot avontuur voor ons, en een beetje riskant”, zei hij in een interview met het Poolse sportblad Przeglad Sportowy. Zondag zullen in Warschau resultaten de loting voor de kwalificatieronden van het EK2012 bekend gemaakt worden.

UPDATE: Nu met video van (lingoheld) Lars van der Werf. Ook afgelopen zomer gebeurde er nog niet zoveel, en toen stond de bouw-deadline nog op 30 november 2009.

2 thoughts on “In speelstad Lviv is het EK voetbal ver weg

  1. Pingback: uberVU - social comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>