Slimme straathonden in de Russische hoofdstad

In de Russische hoofdstad Moskou zijn vele duizenden straathonden te vinden. Ze leven in parken en ondergrondse metrotunnels of schuilen bij ventilatieschachten. De inwoners van de stad hebben een haat-liefde verhouding met de beesten, die zelfs op eigen gelegenheid de metro nemen. Duizenden mensen worden jaarlijks gebeten. Organisaties verwijten het stadsbestuur dat er geen adequaat beleid is.

Monument for a stray dog

Hardloper Viktor Sjisjkin (29) rent iedere avond langs de Moskou-rivier in het zuid-oosten van de stad. “œHier is het prettig joggen, het is een van de weinige plaatsen in de stad waar de lucht schoon is en waar je geen honden tegenkomt.” Jaarlijks worden er duizenden Moskovieten gebeten door straathonden, de meesten komen er vanaf met een tetanusprik. Vooral hardlopers zijn vaak het slachtoffer, ook Sjiskin. ,,Ik ga sindsdien de deur niet uit zonder een worstje of stukje kaas op zak”, legt hij uit. ,,Dat houdt de honden meestal wel op afstand”. In 2002 voelde het 22-jarige fotomodel Joelia Romanova zich dusdanig bedreigd door een straathond dat ze het beestje met een mes om het leven bracht. Duizenden voorbijgangers die het hondje iedere dag tegenkwamen waren zo geschokt dat er geld werd ingezameld voor een standbeeld, dat drie jaar geleden werd onthuld op de plek van het incident. Veel Moskovieten laten speciaal voor de honden etensrestjes achter in de buurt van de metro. De straathonden in de stad zien er, zelfs in de winter, niet ondervoed of mager uit.

Hoewel de cijfers en de verschillende experts elkaar tegenspreken is het aannemelijk dat er zo’n 30.000 tot 40.000 straathonden door Moskou zwerven. Het grootste deel daarvan zijn rashonden die door hun baasjes uit huis zijn gezet. Vooral in de koude winter houden ze zich op bij metrostations waar de warme ventielatieschachten beschermen tegen de kou. De straathonden hebben zich de regels van het drukke Moskouse verkeer eigen gemaakt. Ze steken over bij zebrapaden en wachten op groen licht. Het is niet ongewoon een straathond in de metro tegen het lijf te lopen. Ze glippen door de controlepoortjes en doorkruisen verschillende delen van de stad, soms in roedels die volgens wetenschappers de kenmerken van een ‘rustige’ groep wolven hebben. De forenzende honden zijn vaak onderwerp van gesprek, op allerlei internetsites zijn foto’s en filmpjes te vinden van de honden die rustig op de passagiersbankjes liggen te slapen en precies weten wanneer ze moeten overstappen.

De gepensioneerde Irina Oenanjan maakt zich ernstige zorgen om het lot van de tienduizenden dakloze viervoeters. Ze richtte samen met andere buurtbewoners drie jaar geleden een organisatie op die zich bezighoudt met het lot van de beesten. ,,Sinds een jaar of twee pakken ze alle dieren op. Het maakt niet uit of ze gezond, of zelfs gesteriliseerd zijn, allemaal gaan ze naar een kennel. Daar komen ze meestal niet levend vandaan”. De eerste jaren na de val van de Sovjet-Unie werden de straathonden simpelweg doodgeschoten. Pas in 2002 is er een samenwerking opgezet tussen kennels, dierenartsen en burgelijke organisaties als die van Oenajan. Vorig jaar heeft de Moskosue burgemeester Joeri Loesjkov daar een streep doorgezet. In de praktijk blijkt dat de problematiek nu moet worden opgelost door de verschillende stadsdelen. ,,De situatie is nu veel erger geworden”, legt Oenajan uit. Loesjkov beloofde vijftien kennels, dat zijn er volgens mij niet meer dan vier, hooguit vijf geworden. Vorig jaar nog hebben ze een kennel gesloten en alle honden voor dood achtergelaten.” De gemeente liet via een raadslid weten dat individuen als Oenajan sinds kort niet meer welkom zijn in de kennels. ,,Ik mag niets meer doen”, legt ze uit. ,,Maar ik maak me zo’n zorgen. Want wie geeft er nu nog om de honden?”

One thought on “Slimme straathonden in de Russische hoofdstad

  1. Pingback: Les 29: Mediacrisis – De kans voor journalisten met lef « Internationale Researchjournalistiek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>