Dick de nieuwe Guus

Het gonst in de Russische pers van de mogelijke terugkeer van Dick Advocaat naar Rusland. De Russen zijn na het vertrek van Hiddink naarstig op zoek naar een nieuwe trainer, en premier Vladimir Poetin zou zich persoonlijk met de aanstelling hebben ingelaten. Advocaat krijgt de moeilijke taak Russische voetbal weer vooruit te trekken.

Amper acht maanden na zijn vertrek uit Rusland gokt de Russische sportpers er op dat de 62-jarige Nederlandse trainer Dick Advocaat terugkeert als bondscoach van het Russische nationale elftal. Advocaat diende donderdagmiddag zijn ontslag in bij de Belgsiche voetbalbond, waar hij afgelopen oktober aan de slag ging. Advocaat heeft een goede reputatie in Rusland, onder zijn leiding won de Petersburgse club Zenit in 2007 de Russische eerste divisie en sleepte het een jaar later de UEFA-cup binnen. De Russische voetbalbond wil vooralsnog nog niets bevestigen. Sergej Foersenko, de voorzitter van de Russische voetbalbond, liet eerder weten dat er drie kandidaten waren, waaronder twee buitenlanders. De keuze voor Advocaat zou voor de hand liggen. Hij heeft een goede relatie met Foersenko, is razend populair in Rusland en heeft zich bewezen als trainer bij Zenit.

De Russische pers is voorzichtig met het maken van conclusies. Het toonaangevende ‘Sport-Express’ schrijft dat ‘De Belgische media Dick Advocaat naar Rusland stuurt’. De meeste Russische bronnen baseren zich dan ook op berichten in het Vlaamse Nieuwsblad, dat donderdag schreef dat de Russische premier Vladimir Poetin zich persoonlijk met de aanstelling van de 62-jarige Hagenees zou hebben ingelaten. Geld speelt in ieder geval geen rol. Met de steun van enkele steenrijke oligarchen zit de Russische voetbalbond er warmpjes bij. De meeste analisten gaan er vanuit dat Advocaat net als Hiddink een ‘monstercontract’ krijgt met vergoedingen die oplopen tot 12 miljoen euro per jaar. Wanneer Advocaat daadwerkelijk bij de Russen aan de slag gaat krijgt hij de moeilijke taak het Russische voetbal uit een dal te tillen.

Vrienden in Jorsj

In het grand-cafe ‘Jorsj’ aan de drukke Varsjaskojestraat in het zuiden van Moskou zijn de meeste bezoekers het eens: Over de ambitie van Advocaat maakt niemand zich illusies. ,,Twaalf miljoen!”, lacht Andrej, een 32-jarige ondernemer. Samen met zijn jeugdvriend Alexander en zijn handelspartner die ook Andrej heet hebben ze een flinke maaltijd genoten en drinken ze een aantal pinten die het cafe zelf brouwt. Dat Advocaat de juiste man is om het Russische elftal weer op niveau te krijgen staat buiten kijf. ,,Hij heeft de Russische landstitel gewonnen en later nog eens de UEFA-cup. Als hij het niet kan, wie dan wel?”, vraagt Alexander zich af.

,,Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik er wel eens van baal dat het altijd de buitenlandse voetballers en trainers zijn die hier de prijzen binnenslepen”, legt Andrej uit. ,,Er gaan een hoop dingen fout, dat zag je bij de desastreuze uitslag voor Rusland bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Maar we hebben alle Russische trainers gehad als bondscoaches, het lukt gewoon niet.” Het Russische nationale elftal wist zich afgelopen november niet te kwalificeren voor het aanstaande WK in Zuid-Afrika. ,,Vroeger waren onze spelers bescheiden, en werden ze getraind alsof het gewone werknemers waren”, legt Andrej uit. ,,Hiddink heeft er een echt team van gemaakt. En nadat ze van Nederland hebben gewonnen dachten ze dat ze alles konden. Hoogmoed. Nu staan ze niet eens in de WK-selectie. Het is een mentaliteitsprobleem, daar zal Advocaat het meeste werk aan hebben”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>