‘Het land op slot’

‘Wij weten het ook niet’, zegt de consul op kwade toon door de intercom. Hij zucht. Het is de vijfde keer in drie dagen dat hij me te woord moet staan. ‘Ik wacht op antwoord uit Baku. Dat komt niet’. Ik vraag of het vanwege de verkiezingen is, en of ze het daarom zo spelen. ‘Alles heeft met elkaar te maken’, zegt hij crypisch. De deur blijft dicht.

Ik heb alles uit de kast getrokken. Twee ambassades, drie verschillende aanvragen, twee paspoorten en een verzameling fixers, contacten, omwegen en connecties. Niets helpt. De boodschap is duidelijk. Het land wil geen pottekijkers. Tot de verkiezingen sturen ze buitenlanders, of ze nu voor oliebedrijven werken, op visite gaan of journalisten zijn, met een kluitje het riet in.

Wanneer ik de ambassadebuurt uitloop komt een Georgische agent me achterna. Hij kijkt om en drukt me een papiertje toe. ‘Die regelen alles in een paar uur, maar je hebt het niet van mij’. Het is een reisbureau even verder in de straat. Nino van Empire Travel legt uit dat het tot vorige week een fluitje van een cent was. ‘Maar ze zijn ineens moeilijk gaan doen’. Ze belt haar contact in de ambassade, een man die zo hard schreeuwt dat het hele reisbureau het gesprek kan horen. ‘Je weet toch dat er verkiezingen zijn, Nino! Wij mogen hier niks, we hebben van hoger hand te horen gekregen dat we geen visa’s mogen uitgeven, aan niemand niet’.

En daarmee lukt het me niet om nog voor zondag in Baku te komen. Maandag nemen de persbureau’s de rapportage van de internationale waarnemers over, geven een paar politici commentaar en blijft het echte verhaal onbekend. Ik blijf het proberen, net zo lang tot het lukt. Of dat nu maandag, komende week of pas over een maand is.

One thought on “‘Het land op slot’

  1. Pingback: Crowdfunded op reis naar Azerbeidzjan met 113 lezers « De nieuwe reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>