Einde importverbod is ‘kwestie van dagen’

Staatssecretaris Henk Bleker bracht woensdag een bliksembezoek aan Moskou om de Russen te overtuigen dat er niets mis is met groente uit Nederland. Volgens hem is het nu nog maar een kwestie van dagen voor het importverbod van tafel is, met of zonder Europese instemming.

P1040580

Van een goedlachse marktkoopvrouwen in de Dorogomilovskimarkt krijgt Staatssecretaris Bleker een gepekelde augurk aangereikt. ,,Niets mis mee, gewoon uit Rusland. Het smaakt nog beter met een glaasje wodka”, lacht de verkoopster. Bleker neemt een hap, maar gooit de andere helft snel in een prullenmand. ,,Een halve is wel genoeg”, zegt hij. Na topoverleg in Luxemburg is de bewindsman direct doorgevlogen naar Moskou om de Russen er zelf van te overtuigen dat er aan Nederlandse groente niets schort. ,,Ik wil alleen maar uitleggen dat wij alle maatregelen hebben genomen. We hebben de afgelopen dagen ruim 500 controles uitgevoerd, er is met onze groente niets aan de hand. Het probleem ligt in Duitsland, ik ben hier om te vertellen dat onze landbouw schoon en veilig is”.

Importverbod of niet, net wanneer de staatssecretaris buiten staat te wachten tillen een paar potige jongens een aantal kratten Nederlandse kropsla naar buiten. Volgens kenners worden ze gewoon in andere dozen gestopt en alsnog verkocht. Toch is het Russische verbod een behoorlijke strop. Uit cijfers blijkt dat Nederland per week zo’n 15 miljoen euro misloopt doordat vrachtwagens aan de grens worden tegengehouden. Rusland importeert zo’n 40 procent van de totale groentenconsumptie, en ruim een derde daarvan komt uit de Europese Unie. Volgens Andrej Sinjakov, de Russische directeur van kwekerij The Greenery, is Rusland afhankelijk van de EU. ,,Zelfs de typisch Russische witte kool komt uit Nederland. De afgelopen maanden lieten we alleen daarvan al 60 vrachtladingen per week overkomen”. ,,Het seizoen is hier nog niet eens begonnen, en de gedachte dat je het land voor langere tijd op slot kan doen is gekkigheid. Er gaat hier heel veel geld in om, en ik weet zeker dat het met een paar dagen kan worden opgelost”.

Na een bezoek aan zijn Russische ambtgenoot Elena Skrynnik en een plots ingelast gesprek met Gennady Onisjtsjenko, de chef van de Russische voedsel- en warenautoriteit, weet Bleker dat het ‘een kwestie van dagen’ is voordat het verbod van tafel gaat. ,,Mijn bezoek wordt op prijs gesteld, ik ben de eerste EU minister die komt praten. Rusland wil duidelijkheid hebben over de bron en we hebben per direct een team met experts uit beide landen aan de slag gezet”. De autoriteiten willen voorkomen dat de prijzen stijgen of de schappen leeg blijven. De minister heeft naar eigen zeggen concrete afspraken gemaakt. Er blijven permanente controles, er komt een onafhankelijk testinstituut en de certificering en meetmethodes zullen worden nagelopen. De Nederlandse belangen lopen voorop. ,,Ik ben natuurlijk voor een Europese oplossing”, vertelt Bleker. ,,Maar als het land voor land gaat heb ik daar geen problemen mee. Wat goed is voor Nederland is goed voor Europa”.

P1040610

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>