Olympische Spelen in Sotsji ‘bijna klaar’

De Russen noemen Sotsji het grootste bouwproject in Europa en als het aan de organisatie ligt is het binnen afzienbare tijd al klaar. Met nog ruim twee en een half jaar te gaan transformeert Sotsji langzaam maar zeker tot een stad van Olympische proporties.

P1040812

De Nederlandse delegatie is onder de indruk. Vanaf de balustrade van het ijspaleis is het uitzicht fenomenaal. Het Olympisch Stadion, de curlingbaan, de ijshockeyzalen en de schaatsbanen hoeven alleen nog maar afgewerkt te worden. In de verte slaat de Zwarte Zee tegen de kade, de Russen bouwen op de plaats van het Olympisch Dorp alvast een jachthaven. Aan de horizon de besneeuwde toppen van de Kaukasus, daar moeten de skiërs en bobsleers in 2014 afdalen. Een ding is volgens de Nederlanders wel duidelijk. Geld speelt in Sotsji geen rol. In het voormalige kuuroord aan de Zwarte Zee werken volgens de officiële gegevens op dit moment zo’n 45.000 mensen aan 87 verschillende bouwprojecten. Wanneer alles op schema blijft moet het meeste werk tegen het eind van 2012 al klaar zijn. Volgend jaar moeten de eerste kampioenschappen en competitiewedstrijden al gestreden worden.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF, legt uit dat hij de Olympische Spelen nog nooit zo compact heeft gezien. ,,Je loopt zomaar van het Olympisch Dorp naar de ijsbaan, alles is dichtbij. De Russen bouwen alles opnieuw en dat is eigenlijk uniek”. Terwijl op andere locaties bestaande gebouwen gebruikt worden bouwen de Russen alles nieuw. Na de Spelen worden sommige stadions afgebroken en naar naburige regio’s gebracht. Het Olympisch Stadion zal dienst doen als een van de locaties voor het WK voetbal in 2018. Ondanks de snelheid zijn er ook knooppunten. ,,Het verkeer baart zorgen”, zegt Dielessen. ,,Overal staan files, daar moet wat aan gedaan worden. Ook veiligheid is een punt, al valt daar in dit stadium nog weinig over te zeggen”. Op de officiële bouwkaarten staan de veiligheidszones met dikke zwarte lijnen uitgezet. Sotsji grenst aan Abchazië, de seperatistische Georgische deelrepubliek, en ligt maar een paar honderd kilometer van
instabiele regio’s als Ingoesjetië, Tsjetsjenië en Dagestan.

Over het totale budget van de Spelen is onduidelijkheid. Volgens de is het budget van 6,5 miljard euro niet bijzonder hoog. Maar sommige bouwprojecten zijn daarbij niet meegerekend. De weg van het Olympisch Stadion naar het bergcluster heeft volgens Russische media maar liefsts 5,6 miljard euro gekost, vooral omdat corrupte bouwbedrijven lucratief met de overheid samenwerken. De Russische versie van Esquire rekende uit dat de 48-kilometer lange weg voor het zelfde geld geasfalteerd kon worden met zes centimeter zwarte truffels, negen centimeter Louis Vuitton-tassen of een dikke laag van bijna 22 centimeter foie-gras. Gennady Beljakov, de eigenaar van een klein hotel in een voorstadje van Sotsji, heeft genoeg van de bouw en de corruptie. ‘De helft van mijn hotel staat leeg, sommige gasten lopen boos weg zonder te betalen. Veel mensen kunnen het hotel niet vinden omdat de wegen overbelast of opgebroken zijn. En als je wilt dat de gemeente je komt helpen moet je betalen”. Toch is hij nog altijd trots dat zijn stad over een paar jaar het middelpunt van de aandacht is. ,,We moeten nu door de zure appel heen, maar uiteindelijk heeft iedereen hier baat bij”.

P1040827

One thought on “Olympische Spelen in Sotsji ‘bijna klaar’

  1. Beste collega freelancer,

    Leuk stukje over Sotsji. Je leest er tot nu toe nog maar weinig over. Nu werk ik voor een bouwblad dat graag een stukje van me wil hebben over bouwactiviteit in Sotsji. Kun je mij misschien een tip geven over Nederlandse bouwondernemingen die bij de bouw van de Olympische accomodaties betrokken zijn? Heel graag.
    groet van Louis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>