Russen maken zich op voor rampenmaand

Het is vandaag 1 augustus, het begin van de ‘rampmaand’. De Russen maken hun borst nat. Door de geschiedenis heen en vooral de afgelopen jaren sloeg het noodlot meestal in deze zomermaand toe.

Het begon al in 1530 al met de geboorte van tsaar Ivan de Verschrikkelijke op 25 augustus. Later raakte Rusland in de achtste maand betrokken in de Eerste Wereldoorlog, reden Russische tanks in augustus 1968 Praag binnen en mislukte in diezelfde maand in 1991 een coup die het einde van de Sovjet-Unie betekende. Reisorganisaties in Moskou bieden speciale vakanties aan waarbij bijgelovige Russen de rampenmaand kunnen ontvluchten. Na de hittegolf en de enorme bosbranden van vorig jaar, de aanslag op de Sajano-Sjoesjenskoj waterkrachtcentrale en de korte oorlog met Georgi? in 2008 maken de Russen zich nu al zorgen om wat komen gaat.

De rampenmaand heeft ook repercussies op de beurs. In een notitie zet Chris Weafer, een analist bij ING, de gevolgen op een rij. ,,Tijdens de korte oorlog met Georgi? daalde de aandelenmarkt met 14 procent”, legt hij uit. ,,De rampen in augustus hebben meestal geen direct resultaat op de beurs, maar zetten wel de toon voor het beleid in de toekomst.” Zo zorgde de aanslag op de waterkrachtcentrale voor een debat over modernisering van de infrastructuur en zorgde de droogte van vorig jaar er voor dat de overheid meer oog heeft voor de agrarische sector. In het lijstje met rampen komt ook augustus 1999 voor, de maand waarin toenmalig president Boris Jeltsin Vladimir Poetin als premier aanwees. ,,De gevolgen van die gebeurtenis bepaald sindsdien het investeringsklimaat”, schrijft Weafer.

Niemand durft te voorspellen wat Rusland komende maand te wachten staat. In de onrustige Noordelijke Kaukasus is augustus berucht vanwege een sterke toename aan terroristische activiteit. De extremisten die zich schuilhouden in de bergen en bossen hebben in de zomer alle speelruimte. Voorlopig maken de Russen zich alleen zorgen om de Amerikaanse economie. Volgens een onderzoek van een Russische internetportaal denkt 31 procent van de bevolking dat wanneer de dollar klappen krijgt ook hun eigen spaargeld in gevaar komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>