NAVO-basis zorgt voor rumoer op Lenin’s geboortegrond

Op de geboortegrond van Vladimir Lenin wil de NAVO een basis in gebruik nemen om de logistieke terugtrekking uit Afghanistan te stroomlijnen. De communisten zijn woedend en de overheid moet moeizaam uitleggen dat het ondanks de bezwaren toch samenwerkt met de vijand van weleer.

,,Waarom noemt iedereen het toch een basis? Het gaat om een transitiepunt, en bovendien is het er nog niet eens. Er is nog geen besluit genomen, en tot die tijd mag ik er überhaupt niets over zeggen”. De perssecretaris van de administratie in de Oeljanovsk-regio gooit kwaad de hoorn weer op de haak. De middelgrote stad op zo’n 700 kilometer van Moskou is in de ban van de NAVO.

Sinds enkele weken zijn plannen uitgelekt dat de NAVO en de Russische overheid al geruime tijd onderhandelen over het gebruik van een vliegveld net buiten de stad. Gebouwd in 1983 als testtraject van een vliegtuigfabriek en lange tijd gebruikt als uitvalsbasis voor het Sovjet-ruimtevaartprogramma zou het Vostotsjni-vliegveld een ideale omslaghaven zijn. Goederen en militair materiaal kan tijdens de geplande terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan naar Rusland worden gevlogen, om vervolgens per spoor naar de Baltische Zeehavens te worden verscheept.

,,Dat is landverraad”, legt Doema-lid Valentin Romanov uit. Hij is op bezoek bij de lokale communisten die al weken actie voeren tegen de komst van de basis. ,,Hoe je het ook noemt, een basis, een omslagpunt of een transitiecentrum, het zijn buitenlandse troepen op ons grondgebied. En dat notabena in de stad waar de grote Vladimir Lenin is geboren!”

Premier Vladimir Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben meerdere malen moeten uitleggen dat het plan ‘niets bijzonders’ is. Het Kremlin heeft de afgelopen maanden hard uitgehaald naar de NAVO en moet nu plots de toon matigen, iets wat niet te rijmen valt voor een groot deel van de bevolking in Oeljanovsk. Er worden t-shirts verkocht met de tekst ‘Yankee Go Home’ en op muren en stoeptegels staat de lokale gouverneur afgebeeld als een verrader. De overheid geeft garanties af dat het hele gebeuren onder Russische controle komt te staan en belooft dat er geen wapentuig zal worden vervoerd. In een open brief schrijft gouverneur Sergej Morozov dat het plan voor veel werkgelegenheid zou zorgen, iets waar de regio flink om verlegen zit.

,,Prostitutie zorgt ook voor veel werkgelegenheid, dat wil niet zeggen dat het daarmee toegestaan is”, werpt Romanov tegen. ,,De NAVO ziet ons nog altijd als vijand, ze willen zich met onze interne politiek bemoeien. Daar moeten we ons met hand en tand tegen verdedigen”. In het kleine gebouw van de Communistische Partij bereiden de activisten de volgende protestmars voor. ,,Ik ben een oud-officier van de spionagediensten”, legt de gepensioneerde Evgeni Lytjakov uit. ,,En geloof mij maar, een militaire basis is een structurele dreiging. We gaan binnenkort weer proberen de luchthaven te bezetten”. Op het vliegveld zelf is het volgens de patrouillerende politieagenten rustig. ,,Wij zouden zo’n NAVO-basis best leuk vinden”, fluistert een van hen. ,,Dan gebeurt er tenminste nog eens wat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>